Gyúrni vagy napelemet beszereltetni – biztos, hogy ez a kérdés?

A mai világ rákfenéje a külsőségek eluralkodása. Na, most, hogy egy ilyen figyelemfelkeltő címmel mindenki tekintetét magamra vonzottam, egy kicsit visszaveszek ebből a retorikából. Meg lehet nyugodni.

De nem a véleményemből. Nem bizony. És nem kell hozzá Stephen Hawkingnak lenni, hogy kikövetkeztessük, miért egy testépítős blogon kezdek bejegyzést a külsőségekkel.

Maradjunk annyiban, az egészséges életmód ténylegesen egy rettentő fontos és égető kérdése a mai magyar társadalomnak, figyelembe véve, hogy különböző európai szociológiai mérések alapján mi sportolunk az egyik legkevesebbet, mi vagyunk a legegészségtelenebbek, amik összefüggésben állnak a rendkívül magas megbetegedési arányainkkal, az elhízott gyermekek számával és így tovább.

Szóval ilyen értelemben nem volna baj azzal a jelenséggel, amit bizonyára mindenki tapasztal maga körül, hogy boldog és boldogtalan egyaránt a konditermekben tölti az ideje nagy részét.

Ugyanakkor, ha valaki ismeri is ezeket az embereket, beláthatja azt is, hogy nem az egészség megőrzése, a mozgás szeretete motiválja őket többnyire (tisztelet a kivételnek, aki nem veszi magára ezt a nem túl kellemes inget), sokkal inkább az, hogy a környezetük úgy tekintsen rájuk, ahogy ők azt szeretnék. Egy férfinak mondjuk, izmok kellenek, hogy macsónak érezhesse magát, már a sárm, a jól belőtt haj meg az elegáns öltözék sem elegendő, mint régen. Most már mellé akkora bicepsz is kell, amekkorát ember csak el tud képzelni. És ami még bosszantóbb – s itt persze csak saját élményeim alapján beszélhetek, nem általánosíthatok –, hogy sok barátom ugyanolyan egészségtelen életmódot él, mint előtte. Alig végeznek az edzéssel, és rágyújtanak egy cigarettára, a bulikban töménytelen mennyiségű alkoholt isznak meg, naphosszat zabálnak egészségtelen kajákat és isznak rengeteg energiaitalt. S még mielőtt azt hinné valaki, az energiaital ellen vagyok, bevallom, én magam is megiszok néha egyet-egyet, mert az igazi probléma azt hiszem, a mértéktelenséggel van. Ahogy ez a legtöbb káros szenvedély esetében is hasonlóan van.

Szóval az egész testépítés nagyon sok embernél egy látványjelenség: hogy több csajt szerezzenek, hogy férfinak érezhessék magukat. Mindez szép és jó, ez tagadhatatlan. Ha a világ szemében ettől lesz valaki férfi, akkor azt gondolom, nem hibáztathatjuk őket azért, mert meg akarnak felelni.

Csakhogy én azt a nézetet is vallom, hogy a testnek és a szellemnek is éppúgy meg kell adni a törődést. Márpedig e tekintetben sokkal szomorúbb tapasztalataim vannak a témában. Ugyanis a szellemi erőfeszítés, a tudás hatalma kezd kiveszni az emberekből. Nagyon sok ember tátott szájjal néz rám, ha közlöm, hogy szeretek könyveket olvasni, ráadásul olyan szépirodalmi szerzőktől, akiket az iskolában tanítanak. Erre ők többnyire lefagynak, és nem értik, hogy valaki miért vesztegetné erre az idejét, mikor ez idő alatt akár súlyokat is emelgethetne, és bámulhatná a konditeremben edző csajokat.

Sarkalatos példa, tudom, de én gyakran találkozom ezzel.

Pedig mi mindent elérhetnénk, hogyha a látványedzésre fordított idő felét mondjuk, olyan dolgokra szánnánk, mint például a környezettudatosság. Ha ezek az emberek a pénzük felét nem fehérje porokra költenék, és heti egy alkalom konditerem belépőjének az árát félretennék arra, hogy idővel saját házukra szereltethessenek egy napelemes rendszert.

Ugyanis napelem támogatás ma már létezik. Igaz, családi házakra, magánszemélyeknek még nem elérhető vissza nem térítendő támogatás, de ugyanakkor már számos kedvezménybe futhat bele, aki érdeklődik a téma iránt.

napelem támogatás2018-ban a lakossági támogatás még mindig 0%-os kamattal és teljes hiteldíj mutatóval érhető el, ami talán kissé vonzóbbá tesz egy ilyen beruházást. Mert persze, nagy projekt egy fotovoltatikus szerkezet, ami nem térül meg rögtön, a következő számla beérkezésekor, de néhány év elteltével komoly változások lesznek megfigyelhetők a számlákon.

S persze még nem is említettük azt a részét, hogy ezzel hozzájárulunk a megújuló energiák népszerűsítéséhez, s magunk is aktív részesei lehetünk a környezetvédelemnek. A napelem támogatás erre lehet egy remek lehetőség. Hiszen hiába nem érzékeljük most még a környezeti katasztrófa előjeleit, a legtöbb tudós nagyon pesszimista e témában, és gyakran hangoztatják azt a véleményt, hogy ha így folytatjuk, komoly katasztrófa következik az unokáink életében.

Márpedig ha csak a külsőségekkel, a töménytelen fogyasztással foglalkozunk továbbra is, akkor ez az egész nem fog megoldódni.

Figyeljünk oda a fontos dolgokra is, adjuk tovább ezt a bolygód úgy, ahogy mi megkaptuk. Nem lehetünk ennyire önzőek!

S higgyetek nekem, emellett jut még idő a gyúrásra is. Nem kell választani a kettő közül. Nem zárják ki egymást. Csak apró lemondással járnak. Fontoljuk meg!